Adresaci : dedykowane jest dla pracowników kuchni szkolnych, przedszkolnych odpowiedzialnych za tworzenia jadłospisów: intendentów, dyrektorów szefów/szefowych kuchni, kucharzy/kucharek, pomocy kuchennych.
Cel: Zapoznanie uczestników z aktualnymi wymaganiami prawnymi odnośnie:
⁻ obowiązku prowadzenia żywienia w placówkach oświatowych,
⁻ żywienia w placówkach oświatowych dzieci i młodzieży
⁻ układania i przedstawiania jadłospisu,
⁻ informowania o składzie i alergenach w potrawach.
Przedstawienie interpretacji Głównego Inspektor Sanitarnego odnośnie Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. W trakcie szkolenia uczestnicy zostaną również zapoznani z elastycznym podejściem do systemu HACCP, najważniejszymi wymogami tego sytemu i niezbędną dokumentacją
Program:
1. Obowiązek zapewnienia wyżywienia uczniom – art. 106 ust. 1 ustawy Prawo oświatowe
2. Przepisy odnośnie znakowania żywności opakowanej i nieopakowanej w tym informacje niezbędna do przekazania z Jadłospisem na podstawie Rozporządzenia 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywani konsumentom informacji na temat żywności oraz Rozporządzenia Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r w sprawie znakowania środków spożywczych Dz. U. 2015 poz.29. Wykazy składników, alergeny, gramatura, wartość kaloryczna potraw – czy trzeba ją podawać?
3. Aktualne normy żywienia dla populacji polskiej ( zapotrzebowanie energetyczne, zapotrzebowanie na białko, tłuszcz, węglowodany, średnia norma ważona, zalecania norm odnośnie spożycia cukru prostego i soli, piramida zdrowego żywienia i zalecenia odnośnie jadłospisu)
4. Omówienie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
5. Omówienie elastycznego podejścia do systemu HACCP, wskazanie największych zagrożeń, najważniejszych procedur i niezbędnej dokumentacji wymaganej przez Inspekcje sanitarne.
Mgr inż. Ewa Trzetrzelewska-Lalik
Doktorantka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Wydziału Technologii Żywności, Katedry Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej. Prowadzi badania przemysłowe związane ze stabilnością mikrobiologiczną, właściwościami reologicznymi, teksturą kremowych wyrobów ciastkarskich.
Autorka wielu publikacji naukowych, prac naukowych, komunikatów na konferencjach krajowych i międzynarodowych, wykładów i szkoleń dotyczących zdrowego odżywiania, prawa żywnościowego i systemów zarządzania jakością.
Konsultantka w przedsiębiorstwach wdrażających systemy jakości (HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, GMP+)
Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz Slow Food Polska.
Doktorantka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Wydziału Technologii Żywności, Katedry Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej. Prowadzi badania przemysłowe związane ze stabilnością mikrobiologiczną, właściwościami reologicznymi, teksturą kremowych wyrobów ciastkarskich.
Autorka wielu publikacji naukowych, prac naukowych, komunikatów na konferencjach krajowych i międzynarodowych, wykładów i szkoleń dotyczących zdrowego odżywiania, prawa żywnościowego i systemów zarządzania jakością.
Konsultantka w przedsiębiorstwach wdrażających systemy jakości (HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, GMP+)
Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz Slow Food Polska.
29.09.2023 w godz. 10:00-15:00
lub
27.10.2023 w godz. 10:00-15:00
Szczegóły szkolenia oraz logowania zostaną Państwu przedstawione po dokonaniu zgłoszenia. Najpóźniej na dwa dni przed planowanym szkoleniem online.
Na 2-3 dni przed samym szkoleniem będziemy się z Państwem kontaktowali telefonicznie Jeżeli nie będzie kontaktu z naszej firmy to na 1 dzień przed szkoleniem prosimy o kontakt z Państwa strony
Całkowity koszt uczestnictwa wynosi w przypadku zgłoszenia:
*1 osoby 340 zł netto
*2 osób 320 zł netto/osoba
*3 osób 300 zł netto/osoba
Do podanych cen nie doliczamy podatku VAT w przypadku podpisania oświadczenia znajdującego się w karcie zgłoszeniowej.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |